Mina lärare i tai chi

Mitt första möte med tai-chi var 2002 och under några år övade jag sporadiskt. Jag gick några spridda helgkurser via föreningen Zenvägen i Göteborg, men det blev ingen helhjärtad satsning. Den kom då jag träffade Gudrun.

Gudrun Gylling
Gudrun Gylling har undervisat i tai-chi chuan, den långa yangformen, och qi-gong sedan 1975. Hon har ett stort intresse för kinesisk medicin. I Göteborg är hon något av en ikon då hon spritt tai-chi och qi-gong till så otroligt många under de 40 år hon var verksam i staden. Var och en som har mött henne tror jag skulle hålla med om beskrivningen av henne som en mycket mild och andlig person. Den som nu vill ta del av hennes enorma kunskaper får ta sig till norra Bohuslän. Gudrun lärde sig tai-chi i sin ungdom då hon gick på en dansskola i London. Hennes lärare Gerda Geddes lärde sig tai-chi chuan då hon bodde i Kina och hon var den som först introducerade tai-chi chuan i Europa. Gerda Geddes, eller Pytt som hon kallades, fick aldrig lära sig partnerwork och invigdes aldrig i kampkonstaspekterna på allvar på grund av att hon var kvinna. Därför kom hon heller aldrig att lära ut detta. Pytt studerade dans, psykologi och kinesisk mytologi och är grundare av tanken om den långa yangformen som en allegorisk resa som börjar med att vi föds och avslutas med att vi dör. Denna ger en djup mening till formen. Hennes lärare var bland annat Master Choy Kam-man.

Caroline Ross
Caroline Ross började lära sig tai-chi redan som 14-åring. Hon har tidigare studerat för bland annat John Kells och sedan 2001 för sin partner och livskamrat Mark Raudva. Hon började undervisa och startade The Great River T’ai Chi School i Aberdeenshire 2002. Caroline undervisar i den långa och den korta yangformen och i olika vapenformer. Hon undervisar också i olika typer av partnerwork. Caroline har de kunskaper som krävs för att använda sig av tai-chi som kampkonst. Hon är varm och ödmjuk som person och en ypperlig lärare.

Master Mark Raudva
Mark Raudva har undervisat i tai-chi chuan sedan 1989 och han grundade The T’ai Chi Centre i London 1995. Han är så erfaren att han behärskar tai-chi som kampkonst mycket väl, samtidigt har han en mild och andlig aura kring sig. Mark var Master John Kells främsta student. John Kells grundade British T’ai Chi Ch’uan Association och han är också upphovsman till den serie av olika uppvärmningsövningar samt olika heartwork som nu lärs ut av Mark och Caroline. John Kells var elev till Dr Chi Chiang Tau vars variant av den korta yangformen är den som lärs ut på skolan.